Amazon Fire-tablet som Wall Dashboard
🔥️ Hvorfor Fire Tablet

Jeg har i mange år haft en lille Hi8 Pro fra Chuwi i køkkenet som vores primære Home Assistant Dashboard - og det har kørt perfekt i ~5 år 🥳 men jeg var ved at blive træt at denne lille skærm, og den efterhånden noget langsomme Windus10-opevelse - i takt med jeg opdateret til nyere versioner af Windows 10 begyndte hardwarens alder også at vise sig. Jeg besluttede mig derfor for at holde øje med et godt tilbud på en ny tablet med en større 10-inch 1080p skærm.

Personligt lever jeg meget af mit liv i Apples eco-system og foretrækker at mine enheder herhjemme kører macOS, iPadOS, tvOS, watchOS og iOS - både fordi jeg er *NIX og Linux-mand (macOS bygger på *NIX) og når først man har prøvet at leve i Apples eco-system, er det virkelig svært at komme tilbage til noget der ikke er bygget så tæt sammen; funktioner som AirDrop hvor jeg kan trække filer, billeder og video frem og tilbage mellem mine enheder og Handoff, hvor jeg kan starte noget på én enhed og fortsætte på en anden eller Universal Clipboard som jeg bruger hele tiden, der gør at jeg kan kopiere noget på en enhed og paste det på en anden. 

Men når det kommer til en device, der ikke indgår i mit daglige workflow, så handler det om hvor meget jeg kan tweake, hacke og tilpasse det til mit behov, og derfor skal mit dashboard være en Android-tablet....også pga. prisen 😉

Heldigvis fandt jeg en Refurbished Fire-tablet 10" 2021 på Amazon Warehouse under Prime Day til ~300 kr. Fire tablets bliver ikke sendt til Danmark, men jeg har en god veninde, Malene, som bor i Tyskland, og hun købte den og havde den med hjem til mig - tusinde tak Malene, jeg skylder en dansk flødeis 🍦️🥰️

Så, velkommen til denne artikel der handler om vejen fra en låst Fire-tablet fra Amazon.de til et meget velfungerende Home Assistant Dashboard setup i 2021.

tl;dr Hvorfor Fire Tablet? Den er billig. Den er hurtig. Den har en super skærm.
Specs: Octa-core 2.0GHz CPU, 3GB RAM, Fuld HD 10.1" 1920x1200 1080p 224ppi skærm.

Billede uploadet af @db

 

🏴‍☠️️ Hack din Fire-tablet

Der er en grund til at Fire-tablets fra Amazon er så billige som de er - de er låst til Amazons Eco-system og kommer med både reklamer og en tæt integration til Amazons online butik og -services - køb køb køb. Alt det dur jo ikke på et dashboard- jeg har hverken brug for Amazon Prime eller tilbud på toiletpapir når jeg skal tænde radioen eller justere lyset 😉

Heldigvis findes der løsninger: Jeg brugte et lille gratis tool der hedder Fire Toolbox V21.0 som med et par klik kan fjerne al' Amazons Bloatware, smide Google's services på som bl.a. Play Store og gøre din tablet mere "brugbar" til netop dette formål; et dashboard.

dette link kan du både finde opdateret vejledning og downloads til Fire Toolbox

Billede uploadet af @db

Fully-Kiosk software til Android

Jeg fandt noget software som nærmest er bygget til dette behov - Fully Kiosk - det koster ca. 50 kr. og åbner op for et hav af feature der forvandler din Android-tablet til det perfekt Dashboard. For blot at nævne et par enkelte features

  • Åbner automatisk ved start (Android Launcher)
  • Springer lås-skærmen over, så den ikke "låser" din tablet.
  • Åbner valgfrit website i fuld skærm, ex. dit HA dashboard
  • MQTT-integration, så du kan styre hele din tablet fra Home Assistant
  • Web-interface til Remote Administration
  • Automatisk tænd og sluk skærm baseret på bevægelse via front-kamera eller lyd (mic) eller tidspunkter. Kan også kobles sammen med ex. Hue Motion Sensor vha. Home Assistant og MQTT.
  • Pauseskærm der kan tilpasses med ex. egne billeder, hvis man ønsker.
  • Kommer i optimeret Fire OS version til Amazons Fire Tablets (download)
  • Fair pris (ca. 50 kr.) for fuld version lifetime updates
  • Masser af integrationer, både HACS og diverse YAML.

Step 1:
Start med at download Fully-Kiosk. Du kan prøve alle funktioner uden at betale, der kommer dog et stort vandmærke i bunden og toppen af skærmen, som kan fjernes ved at købe Plus-udgaven til ~50 kr. Men det gør det muligt at teste alt, inden man køber. Download link er her, husk at downloade FireOS-versionen hvis du har en Fire tablet.

Step 2:
Det første jeg gjorde, var at hoppe under Settings -> Remote Administration (PLUS) og opsætte Remote Administration, så jeg kunne styre alt fra min computer, men hvis du foretrækker, kan du også styre alt direkte fra tabletten. Det er samme "indstillingsmuligheder" du har, begge steder. Slå det til og vælg et password, og du kan nu fortsætte fra din computer ved at browse til din tablets IP-adresse på port 2323, ex. http://192.168.1.6:2323

Billede uploadet af @db

Step 4:
Det eneste du behøver er egentlig at opsætte din Home Assistant URL under Settings -> Web Content Settings -> Start URL og så er du kørende:

Billede uploadet af @db

Andre settings jeg har lavet:

Settings -> Device Management -> Screen Off Timer (PLUS) = 30
Jeg har sat Screen Off Timer til 30 sekunder, så den selv slukker skærmen efter 30 sek. inaktivitet. 

Settings -> Motion Detection (PLUS) -> Enable Visual Motion Detection
Jeg har aktiveret Motion Detection, så den selv tænder skærmen når der er bevægelse foran - her bruges frontfacing kamera. Jeg tænker dig at udskifte dette med en Zigbee Motion i køkkenet, som tænder skærmen ved bevægelse, men nu ser jeg lige an, hvordan det virker med at bruge front-kameraet.

Monter tablet på Væg

Jeg har købt det originale Amazon Fire HD 10 cover, skåret "skærm-flappen" af, der kan vippes henover - og sat coveret fast med det TESA dobbelt-klæbende "mirror"-tape. Det har holdt den gamle 8-inch Windows tablet i godt 5 år, og det kunne fjernes igen uden at efterlade mærker, så mon ikke også de kan holde den nye 10-inch tablet, som jeg faktisk tror vejer det samme eller måske lidt mindre end den gamle Hi8 Pro.

Forskellen er dog, at jeg havde den gamle tablet klistret direkte på vægen, hvor den nye kommer til at sidde i et cover, så det bliver muligt at undock den, når jeg skal lave noget på den, og docke den tilbage efterfølgende. Det savnede jeg nogle gange før i tiden.

Amazons originale Fire HD cover virker ret godt og af meget høj kvalitet. Tablet'en snapper stramt fast, og sidder rigtig godt og stabilt - den er ikke nem at få ud igen, hvilket er perfekt til en vægmontering. 

Den gamle tablet sad også Horisontalt, men det er den nye alt for bred til, så den bliver monteret Vertikalt. Det betyder desværre også at den gamle lade-løsning, hvor ledningen var "usynlig", ikke længere dur. Så jeg skal lige have udskiftet det gamle sorte kabel med et hvidt USB-C Apple-kabel:

Billede uploadet af @db

Resultatet
Resultatet
Up next...

Det næste jeg skal i gang med nu er at redesign mit Home Assistant dashboard så det passer perfekt ind i de nye rammer 😎️

Du er ikke logget ind

Du skal være logget ind på rbx.dk før du kan benytte vores forum, kommentar og debat-systemer. Det er ganske gratis at oprette en bruger. Velkommen til 😄️

Opret en ny gratis bruger Log ind

Daniel

@db 👨‍🏫️ Rank: 197
Est. læsetid 5 m. og 40 s.
Debat 0 svar
Læst 499 gange
Profil