📒 Hvad bruger jeg: Noter
Indledning

Jeg får tit spørgsmålet, “hvad bruger du til…”. Derfor har jeg startet denne serie på robotnet.dk der hedder “Hvad bruger jeg”, hvor jeg løbende vil dele ud af de ting, apps, teknologier og smarte dimser jeg bruger til at løse diverse problemer og arbejdsopgaver mv. i mit personlige- og arbejdsmæssige liv. I denne artikel skal det handle om noget der er uundværligt for mig, mit arbejde og vores familie – noter.

Okay, så noter. Noter er for mig opdelt i to kategorier: private og ikke-private noter. Måden jeg bruger noter på privat og på mit arbejde er meget forskelligt, hvorfor jeg også bruger to forskellige apps. men det er alligevel lykkedes mig at forene to forskellige arbejdsgang i én app.

Igennem rigtig mange år, siden 2006/2007 brugte jeg Dokuwiki – til alle mine noter - både privat og til mit arbejde. Dokuwiki gjorde det nemt for både min kone og jeg, at tilgå vores mange noter. Den havde nok nørdede funktioner til at dække mine behov på arbejdet – og jeg kunne tilmed lave brugere med begrænsede adgange og funktioner, som gjorde det nemt for min dengang kæreste, nu kone, at tilgå vores delte noter samt kvitteringer, rejse-dokumenter, billetter, forsikringspapirer, dokumenter for biler osv. som også blev placeret i Dokuwiki. Men Dokuwiki er blevet et gammelt stykke software, og det ses – og da mange alternativer blomstrede op, valgte jeg i 2018 at skifte Dokuwiki ud med Notion til mine arbejdsnoter, og i 2019 blev Dokuwiki så lagt helt i graven, da jeg flyttede mine private noter til Apples Noter.app.

✂️ Update: August 2021

Jeg valgte oprindeligt at dele denne artikel over i to bider. Denne part one som handlede om mine private noter i Apple Notes, og part two som handlede om mine work-notes i Notion. Men jeg har sidenhen også flyttet alt arbejdsrelateret til Apple Notes og nu samlet alt i én.

For mig er opdelingen meget nem: Privat er alt hvad der er relevant at dele med min kone og familien, og ikke-privat er både private og arbejdsrelaterede noter, som ikke interesserer min kone, dvs. alt fra opbygning af vores smart-home herhjemme, netværket, firewall, router mv. til dokumentation og opgave-styring af work-projekter, domæner og servere samt code-snippets mm. Og lige netop code-snippets var årsagen til at Apples Notes var udelukket på min liste over alternativer - men jeg har fundet en løsning på Code-snippets i Apple Note – mere om det senere i artiklen. Lad os starte med at snakke om private noter og Apple Noter.appen generelt.

🏡 Mine noter lever i Apples Noter.app

Nå, tilbage til mine private noter. Med de mange opdateringer fra Apple på deres Noter.app, så den dækkede langt de fleste af mine behov, besluttede jeg mig for at migrere alle privat noter herover tilbage i 2019.

Efter en successful migrering af mine arbejdsnoter fra Dokuwiki til Notion, var det tid til en migrering af resten fra Dokuwiki men denne gang til Apple Notes. Og det gik utrolig smertefrit - heldigvis - selvom det tog godt og vel en dags tid og en masse copy/paste.

Som I måske kan fornemme på mine seneste “Hvad bruger jeg”-artikler, er meget af mit digitale liv flyttet over i Apples løsninger og eco-system – Reminders, Podcasts, iCloud, iCloud Drive og nu Noter. Og det har været en super oplevelse, for hele familien, at migrere over til Apples Noter – kort fortalt, det virker bare! Og det er noget nemmere at sidde i en native app fremfor en web-app.

Billede uploadet af @db

Privat bruger jeg noter til rigtig mange forskellige ting, jeg er typen der scanner alt ind og gemmer alle dokumenter, så jeg nemt kan finde det frem igen – og det bærer mine noter også præg af.

Jeg har alt fra ønskelister og opskrifter til dokumenter og kontrakter ifm. bilkøb, banklån og forsikringer. Selv manualer og fakturaer for alle de større ting vi har købt, er gemt i Noter.

For når man samler alt et sted, så er det nemt at finde igen – uanset om man skal bruge en forsikringspolice, en manual til at indstille auto-sluk på kaffemaskinen eller børnenes ønskelister. Og samtidig ved min kone, Rikke, også hvor hun kan finde alt henne 👱🏻‍♀️ #WifeApproved

🧲 Dokumenter, filer og søgning

Med Apple Noter er det nemt – ikke kun at gemme noter, men også dokumenter og filer. Du kan trække stort set alle filtyper ind i en note, som her, hvor vi både har fakturaer, manualer, web-udklip og beskrivelser af vores vaskemaskine.

Billede uploadet af @db

Samtidig er alt søgbart, så det er nemt at finde, f.eks. er vaskemaskinen her købt i Elgiganten, det står ingen steder i selve noten, men der er vedlagt en faktura på noten, og inde på den faktura står der “Elgiganten”, det betyder at når jeg søger efter “Elgiganten” vil denne note poppe op, fordi der på noten er vedlagt en fil, som indeholder teksten.

Billede uploadet af @db

👨‍👩‍👧‍👦 Automatisk deling + manuel deling = Smart deling

Det smarte med Apple Noter er at man fra iOS 13 / macOS 10.15 har mulighed for at dele hele mapper + alle undermapper automatisk med ét klik, så ved at lave en mappe med navnet “🏡 Familien Bahl” og placere alt herunder, er alt automatisk delt med min kone Rikke.

Ydermere er det også super nemt at dele enkelte mapper eller blot enkelte noter med andre, så hvis vi skal på ferie med nogle venner eller familie, laver jeg blot en ny mappe eller note, som vi alle har adgang til. Delingen sker nemt via e-mail, link eller iMessage.

Når en note eller mappe er delt, er det nemt at se hvem der har adgang og hvad de har adgang til (kun se, eller også redigere) og samtidig fjerne en adgang, skulle det være nødvendigt 😜

Det er også muligt at se hvem-der-har-skrevet hvad i en note. Hver person får en farve, og ved at sætte flueben i “Fremhæv alle ændringer”, bliver teksten i noten farvet, med den farve der svarer til personen, så det er nemt at se hvem der har skrevet hvad.

Det er også muligt at få besked, når en person ændrer i en note.

Fra iOS 15 kommer der også 3 store nye features til delte noter Aktivitet, Highlights og Mentions.

Med Akitvitet kan du trykke ind og få et overblik over alt hvad der er sket med noten, siden du sidst kiggede på den. Forestil jer i er flere personer der sammen arbejder på et større fælles-dokumenter - og du har været væk nogle timer, nu kan du blot trykke "Play" og få opsummeret hvad der er lavet af ændringer og hvem der har lavet dem. Det er også muligt at få en opsummering dag-til-dag, hvis du har været væk i fra dokumentet i en længere periode.

Med Highlights kan du overalt i et dokument, swipe til højre, og se ændringer på lige det sted i dokumentet du befinder dig nu. Du kan se hvem har skrevet det tekst der er på din skærm, hvad tid det er ændret og med farver også se hvem der har ændret det.

Med Mentions kan du nu nævne andre personer direkte i en note. Ved at skrive @ efterfulgt af navnet på personen som du vil nævne, ex. @daniel kan du prikke til folk, direkte i dokumentet. F.eks. "@rikke hvad tænker du om at jeg booker fly-rejsen med stop i Tyskland?"  - dette vil resultere i at Rikke bliver ping'et med en push-besked på hendes telefon, hvor hun kan se at hun er blevet nævnt i et dokument.

Alle disse features virker naturligvis på tværs af alle platforme: Mac, iPhone og iPad.

Billede uploadet af @db

📕 Noter, funktioner og formatering

Hvis du dobbelt-klikker på en note, åbner denne note op i sit eget vindue, du kan tilmed fastgøre denne note, så vinduet altid er øverst, over andre vindue, hvilket gør det nemt at skrive i noten, mens du samtidig arbejder med andre apps f.eks. en browser, et dokument eller lign.

Når du arbejder med noterne, har du muligheder for både at lave check-lister, punktopstillinger, vedlægge billeder, -dokumenter og filer samt en hel række forskellige formaterings-indstillinger.

Som udvikler savner jeg en “Code”-option, men jeg forstår godt hvorfor dette ikke er en del af Noter app’en, det er ikke mange der ville bruge det – og Apple har det med at fokuserer på de funktioner der gavner flest muligt – det er også grunden til at jeg arbejder med andre apps til mit andre formål.

Her har jeg lavet en note, hvor jeg både bruger Titel, underrubrikker, tabeller, checklister, billeder og vedhæftede filer:

Billede uploadet af @db

📸 Scan dokumenter og billeder med din iPhone eller iPad

Du ved nok allerede, at det kamera der sidder på de nyeste iPhones og iPads er rigtig gode - faktisk så gode, at de kan levere resultater på niveau med de bedste "dedikerede scanners" du kan købe - og med lidt software-magi kan du tage et billede, konverterer det til et dokument og OCR-læse det, så du ender med et resultat der er bedre end hvad mine HP all-in-one herhjemme kan præstere.

Du kan nu også starte på din Mac, og med ét tryk fra Noter appen, aktiverer din iPhones eller iPads scanner funktion:

Billede uploadet af @db

Når jeg vælger “Scan dokumenter” åbner min iPhone automatisk op, direkte i kamera/scanner-modulet, og jeg kan scanne – selv flersiders dokumenter ind – som straks lander direkte i min note på min Mac (ja, på alle mine enheder).

Som det kan ses her, finder Apples dokument-scanner selv dokumentet, også selvom jeg holder telefon skævt på:

Billede uploadet af @db

Dokumentet er også blevet OCR-scannet, hvilket betyder at jeg nu kan søge i teksten på det indscannede dokument, pretty cool!

iOS 15 update: Live Text

Billede uploadet af @db

 

Med iOS 15 får vi endnu en skarp nyhed som også er genial til Noter - nemlig Live Real-time OCR kalder Live Text. Lad mig forklare med et godt eksempel:

Du åbner en gammel opskriftsbog, og der har din bedstemor tilbage i 1923 håndskrevet en note med indkøbslisten. Nu kan du blot holde kameraet op og trykke på den nye "Live Text" knap, så kan du markere teksten og gemme den i en note - bom! Ikke som et billede - som rigtig tekst.

Det kan også være du står i BAUHAUS, og gerne lige vil gemme teksten fra en produktkasse, du står og læser på. Eller sidder og venter hos frisøren, og genre lige vil gemme en artikel fra et magasin. Der er mange use-cases.

Funktionen virker også udenfor Noter - det kan være du er ude og rejse, og ser et skilt på et sprog du ikke forstår, nu kan du holde telefonen op over teksten og vælge "Translate".

📱 iPhone og iPad

Og når nu vi er i gang med at snakke om iPhones og iPad. Nu har jeg primært vist skærmbilleder fra min Mac, men Noter virker naturligvis også fra din iPhone, din iPad og fra en hvilken-som-helst computer med Internet via web-appen på iCloud.com.

Alle de samme funktioner som vist herover, er tilgængelig fra iPad og iPhone - men da din iPhone og iPad har en touchskærm, har de ydermere også nogle unikke funktioner, som Mac-versionen ikke har (endnu) – nemlig tegneredskaber. Her er nogle skærmbilleder af Noter på en iPhone med iOS 15:

Billede uploadet af @db

Billede uploadet af @db

Billede uploadet af @db

 

🗺 Embed fra andre apps

Det er muligt at embedde ting fra andre apps – det kan være en web-snippet fra Safari eller en adresse fra Apple Maps.

Apple Maps

Her har jeg åbnet Apple Maps, fundet er sted, og nu kan jeg nemt sende dette ind i min note – det virker på samme måde fra din iPhone og iPad

Billede uploadet af @db

Når du deler en lokation med Noter, kan du nemt vælge om du vil sætte det ind i en ny note eller en eksisterende note. De sidste noter du har haft åbnet er automatisk forslået, og du kan nemt browse frem den rigtige note at sætte det ind i, enten ved at søge alle dine noter igennem, eller vælge fra kategori-listen:

Billede uploadet af @db

Safari

Du kan også nemt bruge Sharesheet / Del fra Safari, og sende web-adresser ind i dine noter:

Billede uploadet af @db

🔑 Password-beskyttede låste noter

Af andre smarte features kan nævnes Password-beskyttede noter, så det er muligt at låse en note med adgangskode.

⌚ Hvis man har et Apple Watch, kan noten også låses op med uret, hvis dette aktiveres.

Billede uploadet af @db

📌 Fastgjorte noter (Pinned notes)

Har du en mappe med mange noter i, kan du nu også fastgøre en note til toppen af listen, så de noter altid er øverst og nemme at finde igen.

Billede uploadet af @db

🌁 Galleri-visning

Nogle noter tjener sig bedre som et galleri fremfor en liste, dette er nu også muligt med Apple noter

Billede uploadet af @db

📃 Eksporter note til PDF

Det er også muligt at eksporterer en note til PDF, som herefter kan deles via e-mail, Slack, Discord, Teams, Facebook mv.

Billede uploadet af @db

Apple Notes: Syntax highlighting for code

Okay! Apple Notes. Det er fedt! Hvis du ikke er overbevist endnu, så læs lige min artikel en gang til 🤣

Jeg har indtil 2021 haft alle mine arbejdsnoter i Notion, men hvor jeg elskede at åbne Apple Notes op og arbejde med mine private noter, så hadede jeg at åbne Notion op; det var er langsomt, ikke native og selv simple ting, krævede nogle gange længere arbejdsgange. 

Men i denne lille update her til artiklen, tillader jeg mig at bringe Apple Notes på banen igen, fordi jeg har fundet et lille “hack” der gør det meget mere brugbart for mig! Faktisk så brugbart at jeg nu har kørt med alle mine Work-noter i Apple Noters i næsten 2 måneder, og jeg kan lige så godt være ærlig, jeg elsker det! 🥰😉

Jeg har været igennem DokuWiki, Notion, Bear, Craft, Obsidian og mange mange andre – og selvom de alle på hver dares måde er superlækre og gennemførte, well – så har jeg aldrig fundet mig helt til rette i nogle af dem.

Jeg har altid kigget tilbage på Apple Notes og tænkt.. bare jeg kunne have mit work-stuff heri også… ♥️ Men det kan jeg ikke... 😢️ eller... kan jeg? 😮

Hvorfor dur Apples notes ikke til mine Work noter?

Lad os tage et par eksempler.

Meget af mit liv indeholder <kode> i en eller anden form – kodestumper aka. snippets, scripts, hacks, markup, hex-farver – heck selv bash fish.sh kommandoer er en stor del af mine noter når jeg arbejder med servere, kode-projekter eller ting i Clouden.

Et eksempel kunne være denne Obsidian demo note:

Billede uploadet af @db

Lad os prøve at rykke den over i Apple Notes:

Billede uploadet af @db

Yikes! Apple Notes – hvor end meget tid man bruger på at “style” sin note, så bliver det aldrig gearet til code – ingen farver (syntax highlighting) og ingen nem måde at kopiere kode-blokken uden man manuelt skal markere linjerne og kopiere – og til med så bliver noget af ens kode nogle gange ødelagt af weird replacements som “Typografiske anførelsestegn”, yum yum – hvis man ikke får slået alt det crap fra. Arr. 👿️

Men jeg har fundet en løsning; et hack, om man vil – og det virker så godt, at jeg skifter! Ja! Jeg skifter til Apple Notes til alle mine worknotes – og det bedre end jeg havde turde drømme om – lad mig præsentere mit hack: Apple Notes meets Nova – meets Code Runner – meets Typora – meets.. Nok sniksnak – jeg har lavet en video, for vi ved jo alle at en video siger mere end 500 screenshots, så let’s a rock:

Kort fortalt. PHP åbner i Nova, Bash-scripts, Go og Python i CodeRunner, .md filer i Typora osv. osv.

Jeg tror ENDELIG jeg har fundet det rette hjem til mit workstuff! 🏡️🤟️ Det føler super godt, det føles meget mere lækkert at arbejde med code i et rigtigt IDE - fremfor en weird notes-editor, og integrationen mellem Apple Notes og 3. parts programmer er bare SUPER GOD!

CodeRunner og “Save”-dialog

Tip: Hvis du bruger CodeRunner, så hop lige ind og fjern dette flueben, for at undgå en dialog-boks omkring “Save changes” hver gang du ændre en fil, da Apple Notes attachments ikke understøtter “Versions”-funktionen, endnu. 😄️

Billede uploadet af @db

Update: Struktur i Apple Notes på work-notes

Flere har spurgt mig hvordan jeg strukturer mine noter i Apple Notes når jeg flytter fra Obsidian til Notes.

Jeg er stadig i early face – og både leger og eksperimenterer stadig – men jeg har opbygget en template pt. der ser således ud, og det er nok noget i den stil jeg ender med at bruge. Jeg skal nok løbende opdatere jer alle. 😁️ Jeg regner bl.a. med at udbygge tabellen i toppen af noten med flere data og tags (macOS 12 Monterey og iOS 15) til at linke imellem forskellige noter vha. unikke tags.

Alle mine servere er oprettet i 1Password med ssh-keys, IP-adresse(r), software-/install-base, MariaDB/MySQL-data, VPN-opsætning, firewall opsætning osv. Så her app-linker jeg blot direkte ned til det specifikke item-card i 1Password.

Alle opsætningsscripts, install-scripts, crontabs, licenser, configs etc. ligger blot som .sh og .conf filer, så det er nemt at åbne og tilpasse i en lovely editor (Nova) eller kopiere til en evt. ny deployment.

Billede uploadet af @db

Som jeg også nævner i videoen, var mit workflow før, med Obsidian, opdelt i 4 steps.

F.eks. Lad og sige jeg vil rette en firewall-regel på et par servere fordi jeg har en ny IP-adresse der skal have adgang til vores management console i firmaet.

  1. Find kode, script, etc. i Obsidian for den rigtige server, ex. firewall script: iptables-deployment.sh
  2. Kopier kode over i Nova eller CodeRunner
  3. Rediger kode i en rigtig editor med auto-complete, debugging osv. og tilpas koden (måske ikke så aktuelt med et firewall script, hvor der blot skal tilføjes et par linjer med ny IP og adgange – det kunne godt gøres direkte i noten, men det er stadig ikke lækkert at arbejde med kode/scripts direkte i Obsidian)
  4. Kopier kode tilbage i Obsidian, marker de linjer der skal replaces (nogle gange lidt bøvlet med et 100-200 linjers script) og gem noten. Puha! 😛
    Gentag for X antal servere.

Nu er det som følger i Apple Notes:

  1. Find kode, script, etc. i Apple Notes for den rigtige server, ex. firewall script: iptables-deployment.sh
  2. Dobbeltklik og rediger kode i en rigtig editor med auto-complete, debugging osv.
  3. Gem.
🙏🏻 Ønskeliste til de kommende versioner af Notes

Der er nogle ting der kunne være fede at have i Noter.app, og nu hvor Apple rent faktisk tager deres egne apps seriøst, med større opdateringer og nye features hvert år, er der en chance for vi kommer til at se nogle af mine ønsker i fremtidige version – forhåbentlig

Links mellem noter
Det kunne være fedt hvis man kunne linke mellem noter, f.eks. hvis jeg nu laver en Note der hedder “Mine biler” hvor jeg i en tabel opsummerer Bil, Nummerplade, Stelnr. – de data vi oftest bruger, men jeg samtidig har en note for hver bil, hvor jeg uddybende har billeder, service-bog mm. Så kunne det være smart, hvis jeg blot kunne trykke på bilen i “Mine biler”-tabellen, og så åbnede den direkte ind på den specifikke note for bilen. Det kunne også være jeg under “Fakturaer” lagde en faktura for “Service 2020 på SKODA”, hvis jeg nu kunne linke denne faktura til den specifikke bil, ville det give et godt overblik.

Udviklere
Mange udviklere har ønsket muligheden for at tilføje kode-stumper til Apple noter, det er ikke noget jeg forventer kommer eller er på tegnebrættet, men derfor kan man jo godt ønske, ikke? 😎 Med ovenstående løsningsmodel, er dette ikke længer et ønske. Jeg foretrækker langt hellere at arbejde med koden i en rigtigeditor, fremfor en note-editor.

Integration med Reminders/Påmindelser
Det kunne være smart, hvis man kunne integrere Apple Notes checklister med Reminders, så de opgaver man laver inde i Apple notes automatisk blev synkroniseret med Reminders.

URL-genvej
Mange apps understøtter URL-genveje, dvs. en URL som åbner en specifik ting inde i en app. Det kunne være fedt, hvis man kunne højreklikke på en note og vælge “Kopier URL” og så fik man en url alá notes://12345678 – denne url kunne man så bruge i andre apps, f.eks. Påmindelser, Kalender, 1Password, Things, Todoist mm. så det var muligt at deep-linke til specifikke noter. Dette hænger lidt sammen med Ønske #1.

Du er ikke logget ind

Du skal være logget ind på rbx.dk før du kan benytte vores forum, kommentar og debat-systemer. Det er ganske gratis at oprette en bruger. Velkommen til 😄️

Opret en ny gratis bruger Log ind