🛍 Hvad bruger jeg: Indkøbsliste
Indkøbliste med Siri
Indledning

Jeg får tit spørgsmålet, hvad bruger du til … Derfor har jeg startet denne nye serie på robotnet.dk der hedder “Hvad bruger jeg” hvor jeg løbende vil dele ud af de ting, apps, teknologier og smarte dimser jeg bruger til at løse diverse problemer, arbejdsopgaver mv. i mit personlige- og arbejdsmæssige liv. I denne artikel skal det handle om noget vi bruger herhjemme næsten dagligt – indkøbslisten.

Vi har prøvet de fleste…

Vi har været igennem utallige tjenester og testet mange forskellige løsninger, indtil vi fandt den der virkede bedst for os. For det handler ikke kun om at være smart – det skal også være wife-approved 👱🏻‍♀️ 🌹

Vi brugte i lang tid Google Assistants “Shopping List” men uden en native app, og dermed ingen kærlighed til Apple Watch satte det desværre en stopper for en ellers ret god oplevelse. Vi ventede længe (red. flere år) på den lovede 3. parts integration (som virker i US) – men den er stadig ikke kommet til Danmark.

Vi prøvede også at bygge vores egen integration med IFTTT – men det virkede kun 70% af tiden – så nu begyndte vi at kigge videre efter en anden løsning. Hvorfor? Fordi vi ofte handler kun med vores ur (Apple Watch) hvor vi både har Apple Pay, medlemskort mm. integreret, så alt kører smooth og super nemt – men uden indkøbslisten, ja, så kommer vi ofte hjem med et par mangler eller tre! 🤭

Påmindelser.app fra Apple (Reminders.app)

Både min kone og jeg lever i Apple’s eco-system – og derfor var det oplagt at kigge igen på de native indbyggede løsninger fra 🍎 Apple, især med iOS 13 og -14s store opgraderinger af Siri – men vigtigst af alt også en komplet rewrite af Påmindelser app’en. Jeg kan overraskende melde tilbage, at det virker super godt. ⚡ Lad mig uddybe.

Her er min liste til krav som nu alle opfyldes af Påmindelser

 • Skal kunne deles, så vi har en fælles indkøbsliste
 • Skal være “live“, så når vi handler sammen, og jeg trykker noget af, så forsvinder det “med det samme” fra Rikkes liste.
 • Skal kunne interageres via stemmen, det er bare nemmere at sige “Tilføj Friskhakket estragon på indkøbslisten”, end at skrive det.
 • Skal virke fra ⌚ Apple Watch og 📱 iPhone.
 • Virker det også fra macOS eller fra en browser er det stoor-stuur bonus 🍖 😜

Problemet med Google Assistant

Vores tidl. Google Assistant-løsning dækkede de fleste af vores behov listed herover, og med den lovede 3. parts integration som jo nok skal komme på et – eller – andet tidspunkt, hvem ved hvornår, vil alle punkterne være løst, men indtil denne er klar, er produktet bare ikke færdigbagt nok, til at dække vores ellers meget simple behov.

Det som Google Assistant var rigtig god til, var at forstå hvad vi sagde, så uanset om vi sagde “Tilføj Friskhakket estragon på indkøbslisten” eller “cornflakes” så fangede Google nok noget nær 95+ % af alle vores ord korrekt!

Er Siri løsningen?

Siri har altid været en verden for sig. Siri var den første i verden. Siri var også den første i verden på dansk, mange år før de andre. Men Google overhalede hurtigt både Siri – og de andre spillere som Alexa fra Amazon, og har i lang tid – uden tvivl – været den førende til at forstå spørgsmål og komme med relevante svar.

Igen i år, ligesom de fleste andre år, har Apple lovet forbedringer til Siri, og selvom Siri stadig ikke kan svare på hvor gammel Nikolaj Stokholm er (red. Google kan, svaret er 31 år (født 29. jan. 1990)) – så lad os teste med macOS 11 Big Sur og iOS 14 om Siri er blevet bedre til at forstå en gammel sjællænder som mig, der nu er emigreret til Jylland – og snakker en god blanding af det hele 😜

I iOS 13 blev “Friskhakket estragon” tolket til to forskellige ting, og den skiftede mellem dem, hver gang jeg testede; “Frisk jeg gider ikke snakke om” eller “Frisk stockholm” (for real) 😜 …

 iOS 14 er det lidt bedre, men ikke perfekt… Vigtigst af alt, så forstår jeg hvad Siri mener, og “Friskhakket estragon” bliver til “Frisk hakketestragon” - så at mellemrummet sættes forkert – tja, er det ikke til at leve med? 🤦🏻‍♂️ Og heldigvis er det konsekvent - estragon bliver ikke længere til  "Stockholm" eller "ikke snakke om".

Billede uploadet af @db

UPDATE August 2021: Med iOS 15 som kommer næste måned, har Apple givet Siri et skub op-ad, også den danske del. "Neural text-to-speech voices have expanded to Swedish, Danish, Norwegian, and Finnish in ‌iOS 15‌." Siri's stemme er nu også på dansk bygget over en teknologi, der giver en tydligere og mere klar stemme. 

Alle Assistenter være det Siri, Google Assistant, Bixby, Alexa osv. bruger skyen, dvs. de optager hvad du siger, sender det ind til moderskibet, ex. hos Google, som så parser lydfilen - og sender svaret tilbage. Men Siri parser nu al talegen­kendelse direkte lokalt på enheden (I mange lande, men ikke Danmark endnu 😥️), dvs. din lyd og stemme forlader aldrig din telefon - alle anmodninger behandles altså nu på din iPhone eller iPad hvilket også betyder, at Siri kan udføre mange op­gaver uden internetfor­bindelse. Vi forventer at denne funktion ruller ud til det nordiske lande med iOS 16.

 🧪️ Lad os test noget mere...

Lad os teste Cornflakes, det virkede fifty-fifty på iOS 13 – det virker nu 100% og hver gang på iOS 14. – OTA Solgryn virker, Remoulade virker – selv Heinz Ketchup går korrekt igennem hver gang! Wow!

Faktisk alt hvad jeg tester virker 100% perfekt, udover lige ordet “friskhakket” som den nogle gange sætter ind forkert, så “friskhakket et-eller-andet”, bliver til “frisk hakketet-eller-andet”, hvilket jo er meget smart, hvis man køber meget "frisk hakkekød"😅️

Jeg testede med nemme og jeg testede med svære – faktisk oplevede jeg ting som Google ikke fattede korrekt, som Siri nu forstår 100% korrekt 😮 Ja, selv hornvioler, Beauvais ketchup, “38%”, ml. / dl. og andre diverse betegnelser virker korrekt nu. Color me impressed!

Update: Folk spurgte hvad Google Assistent ikke forstod korrekt -et eksempel er: Beauvais ketchup som bliver til buffet ketchup når jeg snakker med Google Assistant, den fangede Siri korrekt.

Billede uploadet af @db

macOS 11 Big Sur og den nye Siri

Der er ikke så meget at sige her, den samme nye forbedrede Siri har også fundet vej til macOS 11, og det virker også super godt her, hver gang jeg tester.

Her er et par GIF-animationer:

Apple Watch med watchOS 7 og Siri

Der er heller ikke så meget at sige her – den selvsamme nye forbedrede Siri fra iOS 14 og macOS 11 har naturligvis også fundet vej til watchOS 7, og her virker det også super godt, hver gang:

Billede uploadet af @db

Konklusion: Siri er bestemt blevet brugbar i 2020-opdateringen!

Selvom Siri stadig ikke (meget langt fra) er den bedste voice-assistant til generelt brug, kan man godt se, at der er lagt noget arbejde fra Apples side i at få Siri til at forstå endnu mere – endnu bedre. Og det gør oplevelsen meget bedre end tidligere, når man skal interagere med sin indkøbsliste.

 1. ✅. Kan nemt deles med 1 eller flere personer.
 2. ✅. Er “live“, så når det krydses af på den ene enhed, er det afkrydset på andre.
 3. ✅. Siri er overbevisende god i den nye iOS 14.
 4. ✅. Apple Watch, dobbelt-check!
  ✅. Telefoner med iOS (iPhone), check.
  ✅. Tablets med iPadOS (iPads), check.
  ✅. Computere med macOS, check.
  ✅. Virker fra en browser med iCloud.com, check.

Samtidig med dette, er det også nemt at åbne sin indkøbsliste med Siri, du siger blot “Hej Siri, vis min indkøbsliste” fra din telefon (direkte fra lås-skærmen, medmindre du har slået det fra) samt fra dit Apple Watch og din Mac.

⌚✔️ Perfekt, nu kan jeg krydse varer af på mit ur, efterhånden som de er puttet i vognen 🛒 👍🏻

✅ Sådan laver du en delt liste i Påmindelser

🔍 Tip: Ser du videoen fra din iPhone, dobbelt-tap for at zoome ind.

☎️ Windows-bruger? Android-bruger? Browser-adgang!

Hvis du ikke er i Apples eco-system, får du ikke en god oplevelse her. Apples løsninger er lavet til Apples enheder. Bevares, det virker da på Windows, Chrome OS og Android m.fl. vha. iCloud.com som virker i din browser, men det er ikke en lækker og integreret oplevelse. Så sidder du på Windows eller Android, kan du godt få adgang til lister, tilføje og afkrydse ting – men ikke som din primære indkøbsliste-app.

Det positive er, at hvis du nu har brug for at dele med en som ikke har en iPhone, så er det altså stadig muligt at dele lister med alle.

Billede uploadet af @db

⚡ Pro-tip: Siri Shortcuts/Genveje til faste rutiner

Ligesom så mange andre, har vi altid nogle ting, der går igen uge-for-uge når vi handler – smør, mælk, yoghurt, salat, æg, brød osv. osv.

Derfor har vi lavet en simpel Shortcut/Genvej, som gør det muligt blot at trykke på en knap fra en Widget i iOS 14, og wupti, så er alle vores standard-ting på listen.

Faktisk er Siri automatisk aktiveret på alle dine Genveje, så vi kan blot fra vores ur eller telefon siger “Tilføj basisvarer” og bingo-bongo, så er alle vores basis-varer på listen. Det fungerer overraskende godt.

Billede uploadet af @db

Update: Jeg har lige lavet en hurtig video omkring Genveje / Shortcuts og Påmindelser, så du kan se hvordan det nemt kan laves:

Som jeg også nævner i videoen har vi en noget mere avanceret Shortcut på vores telefoner, som jeg laver en artikel om i nær fremtid. Denne Shortcut bruger Siri til at spørge bl.a. hvis vi ikke har købt bleer for nyligt, om vi ønsker at tilføje bleer på listen, og HVIS vi tilføjer bleer, tilføjes vådeklude mm. også automatisk. Desuden skifter vi nye Oral-B børstehoveder hver 60. dag, så hvis det er mere end 50 dage siden vi sidst afkrydsede “Børstehoveder”, sætter den det på listen igen.

Du er ikke logget ind

Du skal være logget ind på rbx.dk før du kan benytte vores forum, kommentar og debat-systemer. Det er ganske gratis at oprette en bruger. Velkommen til 😄️

Opret en ny gratis bruger Log ind