Opdater firmware på Zigbee-enhed (OTA) via Zigbee2Mqtt Assistant

Opdater firmware på Zigbee-enhed (OTA) via Zigbee2Mqtt Assistant


Jubii! Vi har ventet længe (red. nogle af os…) og nu skete det endelig 🐝 Noget der gør livet for os Custom-Bridge ejere, en smule nemmere 😄 Zigbee2mqtt har implementeret OTA (Over The Air) opdateringer, hvilket kort fortalt betyder at du nu kan opdatere langt de fleste Zigbee-enheder med 1-klik, direkte fra din Zigbee2mqtt Assistent eller ved at sende en update kommando til din MQTT-queue.

Populariteten af ​​Zigbee-protokollen bliver stadig større. Zigbee blev for alvor kendt da Philips lancerede deres Hue-serie af pærer tilbage i 2012 – men i dag, er det langt fra Hue der sætter Zigbee på kortet – mange større producenter har sat deres præg på Zigbee, herunder bl.a. IKEA, Xiaomi, OSRAM, Samsung, Amazon m.fl. Samtidig er Zigbee en billig og nem protokol at komme i gang med. Og hvis vi kigger på udviklingen af ​​platformen går hurtigt; antallet af udviklere der bidrager til zigbee2mqtts Github fortsætter med at stige.

Zigbee 11.1 er ude nu!

Du kan finde udgivelses-noterne og den komplette changelog på Github: https://github.com/Koenkk/zigbee2mqtt/releases

Den nyeste udgivelse af Zigbee2MQTT har en masse nye funktioner, den understøtter masser af nye enheder og mange fejl er rettet.
Men en af ​​de bedste nye funktioner er: OTA Firmware-opdateringer. Dette betyder, at du ikke har brug for din originale bridge for at opdatere dine enheder. Desværre stiller ikke alle mærker deres firmware til rådighed. Men bl.a. IKEAs er åbne og mulige at opdatere med 1 klil.

Det kontrolleres automatisk, om en nyere firmware er tilgængelig. Alle devices som understøtter OTA i Zigbee2mqtt har en ny sektion der hedder “OTA Update” hvor du kan se, om der er en opdatering tilgængelig, som eksempelvis denne IKEA pære:

Denne pære er fuldt opdateret. 💡✅

På oversigten, vises nu et nyt “tag” kaldet “firmware update available” hvis der er en tilgængelig opdatering. Dette overføres også til Home Assistant, så du har mulighed for at lave en liste over enheder der kan opdateres dirkekte i Home Assistant,

Hvis du ønsker at opdatere en enhed, er det blot at trykke på “Update firmware”-knappen.

Desværre er der ikke noget UI at følge opdateringen i, så vi får ikke nogle bekræftelse eller status her i Assistenten, men vi kan følge med i Zigbee2mqtt log-filerne for progres og status.

Nu kan du holde øje med status under vores add-on “zigbee2mqtt” hvor du vælger “Log” øverst. Jeg har markeret to linjer herunder, hvor vi kan se opdateringen er startet og den skriver der er ca. 20 minutter tilbage.

Når opdateringen er færdig, ser det ud som følger:

Nogle gange går det galt…

Jeg har oplevet nogle gange at en opdatering fejler – den når til 99% og så fejler den. Dog er den altid gået igennem ved 2. forsøg 🙂 Så oplever du at den fejler, er det blot at prøve at trykke “Update firmware” igen.

Fakta og viden om OTA

Done ✅ 🎉🙃


Tusinde tak fordi du læser med 🫶🏻 Det betyder rigtig meget!

Hvis du har spørgsmål eller andet til dette indlæg, kan du følge mig på Instagram og skrive en DM.
Jeg håber også du vil følge med på en eller flere af mine YouTube-kanaler der handler om tech, programmering og mine vlogs.

girafpingvin logo med rubiks cube

Med venlige hilsner og på snartligt gensyn 😜
Daniel Bahl aka. girafpingvin