Hvad bruger jeg: Musik, streaming og Plexamp

Hvad bruger jeg: Musik, streaming og Plexamp

Hvad bruger jeg

Jeg har ligesom alle andre været igennem et skift fra lokal musik til Streaming. Jeg kan huske da Spotify blev lanceret tilbage i oktober måned 2008 med salgsargumentet “50 million tracks and counting”, en ny verden var startet – mange troede slet ikke på konceptet dengang, og mente at Spotify ville bukke under indenfor få år, men sådan gik det ikke helt. Spotify er i dag blandt de største medie-virksomheder, og kampen om streamers er stor med spillere som Amazon, Google og Apple der alle byder ind med en Spotify-klon.

Jeg får tit spørgsmålet, “hvad bruger du til…”. Derfor har jeg startet denne serie på robotnet.dk der hedder “Hvad bruger jeg”, hvor jeg løbende vil dele ud af de ting, apps, teknologier og smarte dimser jeg bruger til at løse diverse problemer og arbejdsopgaver mv. i mit personlige- og arbejdsmæssige liv. I denne artikel skal det handle om noget der ikke virkede som jeg ville have det til, og derfor fandt jeg en ny løsning – musik.

Jeg bruger Spotify Premium!

Screenshot af Spotify Desktop app på macOS 11 Big Sur
Ifm. denne artikel, kom jeg til at kigge på Spotify – jeg ser ikke det jeg plejede at se; en lækker lille simpel app! Tværtimod! Måske fordi jeg er blevet vændet til noget meget bedre? 😉

Jeg har været Spotify Premium bruger siden 2011, nu med et familie-abonnement der også giver Rikke og mine to børn adgang til tjenesten, hvor der bliver rocket til alt fra Onkel Reje til Bamse og Kylling. Ydermere er jeg Apple Music subscriber og YouTube Red Premium bruger, som også giver adgang til YouTube Music. Jeg har endda også igennem mit mobil-abonnement adgang til en musik-streaming tjeneste fra TDC/YouSee. Trods adgang til alle disse streamingtjenester, bruger jeg dem sjældent, og det skyldes to ting; 1) Når jeg endelig hører noget, er det som regel podcasts, 2) Det jeg hører mest af, er instrumentalmusik, som ikke findes i store mængder på streamingtjenesterne. Hvad bruger jeg så?

iTunes Match

Jeg har i mange år brugt iTunes Match, hvor jeg kan uploade min egen musik til Apple’s servere, og streame min egen musik herigennem. iTunes Match var Apples bud på “Cloud Musik”, før de bed i det søde svenske æble, købte Beats og lavede Apple Music, deres Spotify-klon.

iTunes Match fra Apple
iTunes Match fra Apple

iTunes Match kører stadig, trods lanceringen af Apple Music, og al min musik herinde, min store samling af købte MP3-filer gennem årene, lever godt herinde, ydermere er alt den musik jeg købte i gamle dage, som var af dårlig kvalitet, automagisk opgraderet til 256 kbit-versioner, for det fungerer sådan i Match, at hvis Apple har en bedre kvalitet liggende af samme nummer, på deres servere, bliver din musik automatisk opgraderet.

Økonomi: Hvad koster streaming? Det er dyrt!

iTunes Match koster 249 kr. om året, jeg har haft det siden 2011 dvs. 9 år, og omregnet til kroner og øre er det 2.241,00 kr. Vil jeg gerne spare de 2000+ kr. hen over de næste 9 år – hvorfor ikke? – Missionen er i gang 🕵🏻 – findes der et alternativ som er bedre og billigere?

💸 Måske endda også et alternativ der er så godt, at vi kan spare de 1.788,00 kr. som Spotify Premium Family koster hver år. Det er potentielt en samlet besparelse på 18.333,00 kr. hen over de næste 9 år.

Tænk sig at vi betaler så meget for musik. Jeg er målløs 😮 Ok, jeg er nu endnu mere hooked på at finde en ANDEN løsning 🥳

En anden hensigt er naturligvis også – at med lanceringen af Apple Music, eksisterer iTunes Match så om 2 år? 5 år? 10 år? – det vides ikke.

Er der andre årsager end økonomi til at kigge efter en anden løsning?

Når vi hører musik derhjemme, gør vi det typisk ved at sige “Hej Google, afspil mors playliste”, fars playliste, ryd-op playliste, Kids Hits playlisten mv. Det virker supergodt, Google Assistenten fanger Spotify og streamer den ønskede playliste. Men…

Problemet som vi støder på igen og igen…

Nu hvor børnene er blevet lidt ældre, begynder de også at høre musik på deres eget værelse, Tilde vil nogle gange gerne sidde på værelset og lege mens hun hører ‘De allergoeste’ med Bamse og Kylling, hvor Magnus mere er til Onkel Reje eller tema-sange fra Paw Patrol TMNT mv. Og trods vi har en familie-version af Spotify, så driller det desværre ofte med, at når vi starter noget på Magnus’ værelse, stopper Tildes. Det skyldes, at hvis jeg starter musikken med min stemme, “Hey Google afspil Tilde Bamse Playliste på Tilde”, så bruger den min Spotify-konto, så kan jeg ikke også starte musikken på Magnus’ – uanset om jeg vil gøre det med stemme eller fra min telefon, så er det jo min Spotify konto, og så stopper Tildes, det er noget rod. Løsningen er at finde Rikkes telefon, hvis hun altså er hjemme, og det virker bare ikke optimalt.

En anden løsning kunne være … Plex

Plex giver os ubegrænset streams, i hjemmet ingen åndsvage bruger-profiler og ingen maks “1 stream pr. profil”, – heller intet besvær med at skulle dele playlister frem og tilbage mellem de forskellige profiler – og det har løst ovenstående problem fuldstændigt.

Jeg har allerede en Plex-server kørende. Plex er et fantastisk værktøj, som kan tage alle mine medier, organiserer dem og streame dem til alle skærme og højttalere i hjemmet, uanset om det er til en gammel tablet, mine Sonos-højttalere eller en 4k-hjemmevideo fra mit GoPro Hero 8 til vores fjernsyn. Plex leverer alt, til alle enheder.

Winamp
Spotify forklædt som Winamp

Plexamp

Hvad er Plexamp?

Et overraskende stort antal mennesker bruger stadig Winamp. Whaat? Kan du huske Winamp? I 2017 fejrede den aldrene musikafspiller 20-års fødselsdag 🥳 Og selvom Winamp på ingen måder, er så populært, som det engang var, har de stadig millioner af brugere over hele verden. Vildt. Og jeg som troede Winamp var død! Men overraskende nok er der stadig en llama og en download-knap på winamp.com.

Plexamp er Plexs svar på Winamp, men udover at deres navn minder om hinanden, og de begge holder fokus på et minimalistisk design, har de ikke meget tilfælles. Hvor Winamp handlede om at “gennemse” musikbiblioteker – eller sagt på en anden måde at vise mange mp3-filer i en mappe på en pænere måde, bruger Plexamp i stedet motoren bag Plex Media Server og fokuserer mere på søgning og opdagelse, end lange lister af musik.

Jeg brugte selv Winamp i 90’erne på min Windows-PC, indtil jeg i starten af 2001 skiftede til Mac med min første Apple Powerbook G4 og dermed også begyndte at bruge iTunes.

Plexamp Crossplatform til Android, iPhone, iPad, Linux, Windows og Mac
Cross-platform app

Appen er cross-platform og virker på iOS, Android, macOS, Linux og Windows. Den bruger en open source lydafspiller kaldet Music Player Daemon til musikafspilning, og har en stærkt feature-set som bl.a. gapless afspilning, en global aktiveringsgenvej, bløde overgange og meget mere.

Bemærk at Plexamp kræver du har Plexpass, som er en “premium”-funktion til Plex Media Server. Det er muligt at købe et Lifetime-abonnement, så du kun betaler for Plex én gang, og har du det for altid! 🦄

Plex.app er stor og kan alt. Plexamp har fokus på én ting: din musik

Her er to skærmbilleder der sammenligner Plex vs. Plexamp. Begge apps viser det samme billede fra samme medie-bibliotek, men man kan tydeligt se at Plex og Plexamp har forskellige fokusområder, Plexamp er den nye lille hurtige – bygget til musik.

Modsat Spotify, Apple Music, YouTube Premium mv. skal du selv levere musikken til Plex. Plexamp bygger altså en streaming-oplevelse bedre end de bedste, med din egen musik. Plex og Plexamp er lidt som at blande gammel og ny teknologi; din egen streaming-tjeneste i din egen Cloud.

Piratkopiering, nej tak!

Lad mig lige slå fast, jeg er ikke fan af piratkopiering, jeg elsker at støtte folk der gør et godt stykke arbejde, om det er en software-udviklere der udvikler en fed app, kunstnere der synger så hårene rejser sig, en guitarist der rykker 6-stregne til himlen og tilbage igen, eller skuespillere der får mig til at gemme mig under tæppet i sofaen af blot spænding.

Jeg køber mit content lovligt, selvom det nogle gange er svært at få fat på de ting, man gerne vil have, uden DRM. Hvor jeg køber og hvordan, vil jeg lige prøve at gennemgå her.

Og når vi snakker Plex, sammenligner mange det måske også med film og TV. Men når vi ser film, er det som regel ikke i Plex, da det er næsten umuligt at købe DRM-frie film, som jeg kan lægge ind i Plex. Når vi ser film og TV, sker det derfor typisk igennem streaming-tjeneste som Netflix, HBO, Viaplay, TV2 Play og DR som er dem vi pt. abonnere på.

Kasse med DVD-film

Vi har dog igennem tiderne købt en hel række børnefilm på DVD, som vi har rippet og lagt i Plex. Vi har efterhånden et par flyttekasser med film stående på loftet 😜 I forbindelse med denne artikel og den research jeg har lavet på lovgivningen, ser det dog ud til at jeg gerne må bortgive de gamle DVD’er til en genbrugsbutik, uden det ændre på at vi må beholde en kopi: “Hvis du efterfølgende sælger originalen, har det ikke betydning for lovligheden af kopien.” Det vil jeg lige undersøge nærmere.

I følge lovgivningen må du altså gerne gemme en film digitalt, så længe det sker til eget brug, du selv har købt og ejer filmen og du ikke omgåes diverse kopi-sikringer, DRM mv. Du kan læse mere om lovgivningen her: https://kum.dk/kulturpolitik/ophavsret/film/?L=0#c81839

Du må gerne lave enkelte digitale kopier, så længe det kun er til personlig brug for dig selv eller personer, som er en del af din husstand. Det betyder, at en film, må kopieres til andre digitale medier, som f.eks. en ekstern harddisk eller et mediecenter på en computer, så længe det sker til personligt brug for dig selv eller til personer i din husstand.

Hvad koster musik vs. streaming

Vi giver 149 kr. om måneden for Spotify Premium Family. Omregnet svarer dette til ~18-20 nye numre pr. måned, hvis man køber dem i Hi-Res til ca. 8 kr. pr. track.

Hvis vi tager Magnus og Tilde, så er det meget de samme tracks, de hører igen og igen. Magnus på 4 år har en playliste med 17 tracks, og Tilde på 2 år, har en playliste indeholdende 150 tracks – men mange af dem, er blot “Bamse der taler” på 5-10 sekunder, derfor hvis man køber hele albummet samlet, er de mange tracks pakket ned til omkring 60-70 kr. Skulle jeg købe Tilde og Magnus’ Spotify playliste, som de er lige nu, ville prisen være ca. 320 kr. dvs. lidt mere end 2 måneders abonnement på Spotify.

Hvis jeg skulle købe Rikkes playliste, ville dette være ca. 712 kr. – den er stor og meget blandet 🥳 Det meste af min musik er allerede købt igennem årene, så det skal jeg ikke bekymre mig om.

Spotify koster 1.788,00 kr. pr. år og iTunes Match koster 249 kr. pr. år. Det giver os et årligt budget til musik på 2.037,00 kr. Omregnet kan jeg købe ca. 250-300 nye tracks om året for det samme beløb, og meget nyt hører vi altså heller ikke 😜

Hvis jeg kigger på hvor mange nye tracks der er kommet på vores playlister igennem de sidste 12 måneder, så er der 18 nye tracks indtil videre i 2020, dvs. vores årlige “pris” ville have været 144 kr. eller omkring 11 kr. pr. md.

I 2019 har vi tilføjet 21 nye tracks, svarende til 14 kr. pr. md. og sådan cirka samme niveau holdes de sidste mange år tilbage. I Spotify kan du sortere en playliste efter “Date added”, hvilket gør det nemt at se hvor mange nye tracks, der er kommet på de forskellige playlister, og hvornår de er kommet på.

Prissammenligning streaming vs. køb af musik. Streaming er 11x dyrere i mit tilfælde og med vores families behov.

Det er klart, er du en Top-Chart Surfer, der kun hører det nyeste, og det skifter næsten hver uge, så kan denne model, nok ikke betale sig og så er Spotify eller en anden streaming-tjeneste nok bedre givet ud. Men hører du musik som os, er der virkelig mange penge at spare på musik! – Og når først du har købt det, ja så betaler du ikke mere for det!

Køb af musik, hvor?

Der er rigtig mange steder man kan købe musik online, uden DRM og med en licens der tillader at bruge det i Plex eller en lign. tjeneste til privat brug!. En af de tjenester jeg har brugt mest er Amazon.de, men jeg har også fundet en hel del især børnemusik på Bandcamp – de har en masse af de tracks som børnene hører, faktisk et noget større udvalg end Spotify udover f.eks. Onkel Reje, fandt jeg en masse tema-sange fra Super Mario spillene, Smash Bros, TMNT, Paw Patrol og utallige andre på Bandcamp. Magnus er ælle-vild, og har en bedre playliste nu, end det var muligt at have i Spotify, da mange af de ting slet ikke var tilgængelige her!

Meget af den musik jeg selv hører, har jeg købt på Amazon, som bl.a. Tommy Emmanuels nyeste CD fra 2020. Amazon sælger MP3-filer direkte til download fra deres store katalog, og du kan også købte enkelte tracks direkte fra Amazon, f.eks. Ruby’s Eye fra Tommy’s nyeste CD herover. Overraskende fandt jeg også alle de danske ting børnene hører på Amazon, som Popsi og Krelle, Tulle og Skralle og ja selv gode gamle Bamse og Kylling er tilgængelig på Amazon, hvor jeg har købt deres CD’er som MP3 til Tilde. Alle tracks købt fra Amazon er DMR-frie og minimum 256-kbit.Best of all, every song from Amazon MP3 is DRM-free and encoded in high-quality 256-kbps MP3 format“.

Her kan du købe DRM-fri musik

Tilbage til Plexamp

Lad os komme tilbage til det denne artikel egentlig handler om, nemlig Plexamp – og for en sådan en lille og sød medieafspiller, pakker Plexamp et imponerende feature-set.

Det er ingen løgn når jeg siger, at jeg nyder Plexamp langt mere end jeg nogensinde har nydt iTunes eller Spotify, som ellers har været den gyldne standard for musik-afspillere. Og måske, er det her starten på, at jeg personligt kommer til at høre mere musik!

Forskellige Visualizers fra Plexamp

Lad os tage et kig på nogle af appens vigtigste funktioner, nemlig at spille og opdage musik:

Søgning i Plexamp

Finde musik

Når appen er åben, kan du klikke på søgefeltet nederst på skærmen for at finde en sang, artist, album eller afspilningsliste. Bare start med at skrive, så ser du en live liste over resultater.

Plexamp understøtter også Podcasts, og jeg har leget lidt med det, men den slår ikke Apple Podcast app’en, så den funktion er slået fra igen. Jeg kan egentlig også godt li’ at have disse to medier adskilt – en app til podcasts og en til musik.

Musikopdagelse

En af de ting jeg var lidt bekymrede for i Plexamp vs. streaming-tjenester, var musikopdagelse, men Plex overrasker, selvfølgelig vil du altid være begrænset til musikken, der findes på din Plex-server, men Plex overrasker positivt her – og foreslår hele tiden ny musik, baseret på det jeg lytter til, så du kan være sikker på at finde nogle perler, du havde glemt i din samling 🙂

Og med automatiske afspilningslister som ‘for nylig spillet’, ‘for nylig tilføjet’, samt dynamiske lister baseret på dit humør, genre, eller bestemte tracks, er der altid et fedt mix klar til dig i Plexamp.

Radioer

“Radio” i musik-apps er ikke noget nyt. Spotify har haft en radio-funktion i en række år nu, og de andre store streamingtjenester har alle fulgt efter.

Plexamp tilbyder også deres take på dette og jo mere omfattende din musiksamling er, jo bedre bliver din radiooplevelse.

Du har fem radioer at vælge imellem:

 • Biblioteks Radio: Bruger populære eller højt rangerede numre i dit bibliotek til at formulere spillelisten. Du kan nemt i Plexamp rangerer numre med stjerne, og har du bare lyst til at høre det musik du godt kan lide, er denne funktion for dig!
 • Time Travel Radio: Time Travel bruger datoer som spillelistens vigtigste formel og finder gammelt musik og arbejder op igennem årene.
 • Artist Radio: Denne fungerer på samme måde som Spotifys radio-funktion. Du vælger en kunstner, og Plex blander en sund dosis af deres tracks med lignende kunstnere.
 • Mood Radio: Bygger en spilleliste baseret på et mood
 • Genre Radio: Bygger en spilleliste baseret på en genre eller subgenre.

Mix Builder

Udover de fem Radio-modes herover, har Plexamp fra version 3 også indført Mix Builder, der gør det muligt at mixe dit eget build blandt kunstnere:

Plexamp Mix Builder

Offline-musik

Offline

Selvom det ikke er noget jeg bruger ofte, så sker det, at jeg har behov for at tage musikken med – offline – så jeg kan lytte til den, uden 4G eller Wi-Fi. Den mulighed er nautrligvos også indbygget i Plexamp.

Du kan nemt tage timevis af dine foretrukne afspilningslister og stationer med, eller downloade et brugerdefineret mix eller en “radio” til f.eks. flyturen 👩🏻‍✈️

Alt det andet og mere til

Udover at du kan afspille din musik i høj kvalitet fra din mobil, desktop og web, så har Plex og Plexamp et hav af andre spændende features som bl.a.

Plexamp Review og Moods
 • Populære Tracks for denne kunstner
 • Reviews, Bio og andre data hentes automatisk ind
 • Automatiske playlister baseret på genre, moods, tempo, mix-builds mm.
 • Anbefalinger af lign. musik baseret på dit eget bibliotek
 • “Radio-mode” der blander musik baseret på dine ønsker
 • Detaljer som bl.a. tour datoer, covers mm.
 • Musik-videoer
 • Multi-disc albums support
 • Nem redigering af artists, albums, og tracks
 • Support for alle platforme
 • Tilgå din musik når du er væk hjemmefra
 • Automatisk hentning af covers, beskrivelser mm.
 • Automatic Lyrics: Hent automatisk sangtekster / lyrics – de er endda synkroniseret så du kan synge med.
 • Loudness Leveling: Normaliserer lydniveauet mellem tracks og albums, så de ikke pludselig er højere eller lavere.
 • Sweet Fades: Plex lbruger kunstig intelligent til at udregne det optimale crossover point mellem tracks. Plex kalder det ‘ear-delighting mix’ 🥳
 • Visualizers: Ligesom i de gode gamle Wimamp-dage, kan du vælge imellem en bunke forskellige visualizers der gør det lækkert at kigge på din musik

Kan Spotify noget, jeg ikke kan i Plexamp?

Det sociale-aspekt! Er du typen der deler playlister med andre, så taber du lidt her, for Plexamp og ikke mindst lovgivningen siger, at den musik du har købt, er dit til eget brug, du kan derfor ikke dele dine playlister med andre. Men du kan jo nemt – selv uden Spotify – åbne en playliste andre har delt med dig, direkte i din browser, lytte til den gratis i din browser, og købe tracks du elsker!

Personligt bruger jeg ikke de sociale muligheder i min musik-afspiller. Så det er ikke noget jeg kommer til at mangle. Jeg har to playliste jeg abonnerer på via Spotify, men jeg tror aldrig jeg har afspillet nogle af dem 😊 Så pyt! – men måske bruger du de sociale muligheder mere end jeg? og så skal du naturligvis overveje pros og cons for dette.

Konklusion: Skal jeg skifte til Plex og opsige Spotify?

Denne serie hedder “Hvad bruger jeg!” og den handler ikke så meget om, hvad DU/I SKAL BRUGE, men mere hvad JEG bruger, og hvordan JEG gør 😎 Og så håber jeg disse artikler kan hjælpe med at vidensdele et lille udsnit af de mange muligheder der findes.

Jeg siger ikke at Plex og Plexamp er– eller ikke er den bedste løsning for DIG! Men jeg håber med denne artikel at give dig indblik i et alternativ – et alternativ der viste sig, for vores familie og vores behov, at være langt bedre og billigere.

Vi har nu en løsning som forhåbentlig virker de næste mange år frem, som koster tæt på ingenting sammenlignet med Spotify Family & iTunes Match (lidt strøm til en Pi, et engangskøb af Plex Premium Lifetime, og nogle løbende små udgifter til køb af nye sange). Vi har også en løsning der løser problemet med Google Home, og som virker bedre end Spotify’s app nogensinde har gjort.

Det kan være, når ungerne bliver ældre, og deres musik-smag ændre sig, at vi igen kigger på streaming, men som alt er lige nu, hvor vi teknisk set kan købe op til 300 nye sange om året, uden det koster mere, end vi betaler til Spotify, kan jeg ikke se, hvordan vi nogensinde skulle komme tilbage til streaming.

Så konklusionen for vores familie var simpel: Vi skiftede til noget bedre og billigere. Men konklusionen for dig kan være en helt anden. 🎉

Lad mig høre fra dig i kommentarerne, hvad du bruger og om du har kigget på alternativer? ⚡

UPDATE: Plex ⚡ Google Assistant ⚡ Home Assistant

Mht. Plex, Google Home og Home Assistant, kommer der meget snart en ny artikel her på Robotnet.dk, der fortæller hvordan jeg har integreret det hele – jeg bruger bl.a. Plex Assistant, som du kan læse mere om her: https://github.com/maykar/plex_assistant


Tusinde tak fordi du læser med 🫶🏻 Det betyder rigtig meget!

Hvis du har spørgsmål eller andet til dette indlæg, kan du følge mig på Instagram og skrive en DM.
Jeg håber også du vil følge med på en eller flere af mine YouTube-kanaler der handler om tech, programmering og mine vlogs.

girafpingvin logo med rubiks cube

Med venlige hilsner og på snartligt gensyn 😜
Daniel Bahl aka. girafpingvin