Anmeldelse af Oral-B iO Series 9 tandbørste

Anmeldelse af Oral-B iO Series 9 tandbørste

Anmeldelse

OralB iO Series

I mange år har Oral-B været en af de største spillere på markedet indenfor elektriske tandbørster, og de har et solidt ry for at producere solide og stabile børster som virker i mange år – og som klarer sig rigtig godt i test. Men markedet er ikke uden konkurrence, og især Philips har med deres Sonicare-serie vundet markedsdele og kunder de seneste år. Derfor er det tid til noget drastisk nyt fra Oral-B; iO-series.

Oral-B har de senere år i højere grad satset på at udbygge nye unikke funktioner til deres tandbørster, og det startede især med deres Genius-serie for nogle år tilbage, som var den første tandbørste fyldt med buzzwords som Bluetooth og kunstig intelligens/AI. Yep – en sand tandfe var født 🦷.

Introduktionen i 2020 er en helt ny serie og en hel nytænkning af den elektriske tandbørste – iO-serien er blevet totalt redesignet og er en betydelig forbedring af, hvad Oral-B tidligere har tilbudt, med ændringer både teknisk og æstetisk som sætter en ny bar for elektroniske tandbørster – og til en vis grad skubber de to førende mærker ind i et nyt kapitel af produktkonkurrence.

Der var én, der var to, der tre tandbørster…

Oral-B’s sortiment af elektriske tandbørster har aldrig været enkelt og nemt, og iO er ingen undtagelse, desværre, for som altid er man i tvivl; skal jeg tage en 7’er… en 9’er? Eller måske en 8’er? Det ville have været meget bedre, med to modeller – måske en iO og en iO Pro, for ærlig talt, så tror jeg at folk enten vælger en 7’er for prisen eller 9’er for funktioner – medmindre series 8 er på tilbud, tror jeg ikke den har et stort marked, og derfor undre det mig, at de ikke nu i 2020 vælger at simplificere der udvalg – det ville have gjort godt.

Oral-B iO Series 9 Black Onyx

 

Det grundlæggende design og tandbørstens specifikationer er næsten det samme blandt alle 3 serier (series 7, series 8 og series 9), med undtagelse af skærmen, hvor series 7 kun har en sort/hvid-skærm. Den store forskel ligger i funktionerne som de 3 tandbørste tilbyder og det tilbehør som kommer med i pakken.

Series 7 er den skrabede udgave. Her får du en god solid tandbørste uden alle mulige fancy features, – dvs. ingen 3D-tracking (kun series 9) og kun en sort/hvid skærm på tandbørsten. Den indeholder 5 programmer og en magnetisk opladningsdock samt en lille rejsetaske (uden opladning i rejsetasken).

Series 8 inkluderer en OLED-farveskærm og 1 ekstra rengøringsprogram (Superfølsom-programmet).

Series 9 indeholder hele pakken med 7 rengøringsprogram inkl. tunge-børstning, OLED-farveskærm, 3D-tracking af børstning, rejsetaske og et Power2Go-opladerejseetui, så du kan oplade selv når du er væk hjemme fra.

Alle pakkerne indeholder en holder til børstehoveder og ét iO Ultimate Clean børstehoveder. Og nej, man kan ikke bruge tidligere børstehoveder på den nye iO-serie, ligesom tidligere opladere heller ikke virker. Nyt nyt nyt! 🙂 Man kunne naturligvis have ønsket sig lidt flere børstehoveder inkluderet, så man kunne prøve de forskellige typer, der tilbydes, inden man skal ud at købe nye.

Selvom mange andre anmeldere giver stort kritik af manglende bagud-kompatibilitet, syntes jeg det helt fair – jeg forstår begrundelsen herfor. Der bruges en helt ny type opladning til iO, som reducerer opladetiden fra 12-16 timer (som det tog mit tidligere Genius X 10000-børste at oplade) til kun 3 timer. Børstehovederne er også re-designet, til at matche det nye design og den nye brushless iO-motor – så alt i alt, ny teknologi kræver nogle gange også nyt tilbehør. Samtidig med dette får Oral-B også lukket (midlertidigt) et stort hul af “kompatible børstehoveder” som sælges i stor stil i alle butikker, et hul som Oral-B helt sikkert mister mange penge på.

Tandbørsten, der er omtalt og testet i denne anmeldelse, er toppen af ​​linjen, nemlig en Oral-B iO Series 9 elektrisk tandbørste i farven Black Onyx. Den er købt på Elgiganten.dk, så dette indlæg er ikke sponsoreret 😜Desværre.

Kvittering for køb af Oral B iO Series 9S Black Onyx

Series 9 findes i 3 forskellige farver:

iO Series 9 black onyx
iO Series 9 white alabaster
iO Series 9 rose quartz

Oral-B iO Series 9 farver

Jeg valgte den sorte onyx-variant, og det er lækkert at se, at både børstehovederne, opladningsdock’en, rejsetasken osv. alle kommer i samme sorte farve, så de passer. Modsat tidligere, hvor min sorte Genius X 10000-tandbørste kom med en hvid ladeblok, der slet ikke passede ind.

Update: Jeg er blevet fortalt af Oral-B at hvis du køber den hvide model, er alt tilbehøret hvidt, det samme gælder for rose quartz-modeller, her vil tilbehøret også være hvidt inkl. børstehovederne.

Alt tilbehøret matcher den valgte farve (endelig) 🎉😜

Opsummeret: Hvad får man med i kassen?

 • 1 x Oral-B iO Series 9 tandbørste
 • 1 x iO Ultimate Clean børstehoved
 • 1 x Power2go rejsetake med oplader samt et strømstik hertil
 • 1 x Magnetisk opladerdock
 • 1 x Lille holder til 4 børstehoveder
 • Brugervejedning

De vigtigste funktioner ved iO Series 9

 • 7 rengøringsprogrammer
 • Indbygget timer og pacer
 • Tryk-sensor med alarm både med for blidt- og for hårdt tryk
 • OLED-farveskærm
 • Magnetisk opladningsdock
 • 14+ dages batterilevetid
 • Ny stille børsteløs (brushless) motor
 • Realtids 3D-tracking med AI-teknologi

Ingen vi kommer til selve anmeldelse, lad os starte med Pros og Cons, de fede og knap-så-fede ting ved den nye tandbørste:

Positive ting ved den nye iO Series 9

Super rengøring af tænderne

Jeg er ingen tandlæge, bevares, men jeg syntes bestemt at mine tænder føles renere med den nye Oral-B iO Series 9. De små runde børstehoveder, der svinger og roterer, føles både hurtigere og mere skånsomme end tidligere – og når jeg kører tungen over tænderne, føler jeg også de efterlader tænderne anderledes rene end tidligere. Hele rengøringsmekanismen er blevet omarbejdet i iO, og det kan mærkes. Jeg tænker det er god kombination af de redesignede børstehoveder og den nye brushless motor der giver en god effekt.

Indbygget timer, pacer og 3D-tracking

Denne funktion er ikke ny, den har vi haft i mange generation. Børsten opfordrer dig til at børste i den anbefalede tid for at opnå de bedste resultater. Noget vi ikke har set i mange generation er den indbyggede 3D-tracking teknologi i realtime, hvor du live kan følge dine tænder og børstningen heraf på din smartphone. Det fungerer godt, når det fungerer, men nogle gange er det som om den mister “lokationen” og så hopper det lidt rundt 😜

Tryksensor

Alarmerer dig med et grønt lys, når du anvender det korrekte tryk og et rødt lys, når du trykker for hårdt. Vi har haft alarm ved for hårdt tryk i mange generation. Den nye funktion her er det grønne lys ved korrekt tryk.

Nyt premium design

Et mere raffineret og gennemført design, end vi før har set fra et Oral-B-produkt. Den nye iO-serie føles mere moderne og for første gang, føler jeg også du får et premium design til at matche den premium pris du betaler for produktet.

OLED-skærm

Der er ikke så meget at sige; En OLED-skærm får den nye Oral-B iO serie til at skille sig ud fra mægden, men det er ikke kun en “gadget”, skærmen er praktisk og en fantastisk måde at interagere med tandbørsten på.

Batteriets levetid

Den bedste batterilevetid på en Oral-B genopladelig tandbørste nogensinde. Kassen og manualen lover 14 dage, men flere har rapporteret batterilevetid på hele 7 uger, før den ville tilbage i ladedocken. Utroligt! Jeg opdaterer mit indlæg her, når jeg har haft min børste i nogle måneder, og kan rapportere tilbage om mine oplevelser herom.

Opdatering: Jeg oplever desværre en noget upålidelig batterilevertid på min tandbørste, og er i dialog med Oral-B omkring dette. Jeg opdaterer så snart jeg har nyt!

Magnetisk oplader

Den nye redesignede magnetiske oplader, virker utrolig godt. Den stærke magnet, holder tandbørsten på plads, og sætter du den lidt skævt i, bliver den automatisk “trukket på plads” af den stærke magnet. Det lyder underligt, men det er en virkelig lækker fornnemmelse at docke og undocke sin tandbørste i den nye oplader-dock. Og så byder den nye dock også på en ny opladnings-teknologi, som sikrer en væsentlig hurtigere opladning end tidligere muligt.

Støj 

Den mest støjsvage Oral-B elektriske tandbørste, jeg nogensinde har brugt. Min “gamle” Genius X 10000 lyder som et gammelt lokomotiv ved siden af. 😜 Det er virkelig en helt ny følelse at bruge den nye iO – og du vækker ikke længere børnene 😜

Nyt børstehoved

Nye børstehoveder

Okay! Alle andre anmeldelser jeg har læst, har sat dette som en NEGATIV ting, og bevares, det er super træls at børstehoveder nu koster mere, end tidligere. Men ny teknologi skal nogle gange til, og jeg er overbevist om at det nye design, skræddersyet til iO-serien har været vejen frem. De føles HELT anderledes at børste med, og havde Oral-B valgt at gå med de gamle børstehoveder, var iO-serien jo ikke en total nytænkning og et totalt redesign – så havde det blot været en (som altid) lille opgradering på en elektrisk tandbørste, som den har set ud i mange mange år.

Det er positivt at Oral-B tør skifte deres varemærke ud med en opdateret teknologi! 👍🏻 Og jeg forstår ikke de får så mange klø for det! Herfra thumbs-up for at nytænke og redesigne børstehoveder!

Negative ting ved den nye iO-serie fra Oral-B

Bluetooth & AI-teknologi

Dette punkt, har sin berettigelse under både positive og negative punkter. Bevares, det hele er meget klogt og godt lavet, men det er ikke 100% pålideligt og kræver et højt niveau af buy-in og forpligtelse fra brugeren til at drage fuld fordel af det, da det kræver, at du har din telefon med på badeværelset, hver gang du skal børste tænder.

Lav dog en Apple Watch app..!?

En ting der kunne vende dette; en Apple Watch app. Du har altid dit ur på, modsat din telefon, og ved at bruge uret som skærm til 3D-tracking, ville det store krav til ændring af vaner pludselig forsvinde. Jeg ved ikke hvor mange gange, jeg er vågnet, har stået med tandbørsten klar, og opdager min telefon ligger inde på natbordet. Arrr. Uret ville ikke ændre på pådeligheden, men det ville sikre at jeg fik en guidet børstning (som Oral-B kalder det) hver gang.

Og ja, Apple tillader- og understøtter bluetooth fra uret med watchOS 4 og nyere, så det er bestemt muligt og ikke begrænset.

Kom ind i kampen Oral-B og få jeres app-udviklere i gang med dette 😉 Jeg har tilldt mig at lave en lille mockup til jer, så i har noget at arbejde imod:

Mit lille udkast til en Apple Watch app! Kom i gang Oral-B dev-team! 🙂

Tryksensor

Ingen lyd eller vibrationsændring, når den er aktiveret, kun et rødt lys. Andre Oral-B-modeller skifter lyd eller laver en vibrationsændring for at advare dig. Hvis du ikke er opmærksom på mobil-skærmen, eller kigger i et spejl, hvor du kan se LED-lyset, så er det ikke tydeligt nok. Det kunne gøres bedre, ligesom i de gamle modeller.

Kassens indhold

I gamle dage, fik du en masse tilbehør med din nye børste bl.a. en fin ekstern skærm til at montere, der viste klokken når du ikke børstede og din børste-status når tandbørsten var i gang.

Dette er nu erstattet af din mobiltelefon, og en derfor ville det have været oplagt for Oral-B at designe og vedlægge en lækker smartphone-holder med i pakken. Jeg har været på eBay og købt en vægholder til min iPhone

Smartphone væg-holder til badeværelset med adhesive, så der ikke skal bruges skruer

Ekstra børstehoveder ville også have været værdsat, om ikke andet – en af hver – af de nye børstehoveder, så man havde en chance for at prøve dem alle.

Rejsetasken kunne godt forbedres…

Den proprietærer strømadapter er frustrerende, et standard USB-C kabel ville have været meget mere praktisk, så jeg kunne oplade med samme strømadapter som f.eks. min MacBook Pro eller iPad Pro. Den føles også lidt billig at røre ved og se på. Jeg ville også gerne have haft et batteri i kassen, så den fungerede som en power-bank og kunne lade tandbørsten op, uden den skulle tilsluttes 220v hver gang, det er trods alt en rejsetaske!

 

Gummi-knapper bliver “nussede”

Jeg skyller og tørre altid min tandbørste ren, efter hver brug, og her kun efter et par ugers brug, er det begyndt at blive svært at holde min nye Oral-B tandbørste i “mint” look. Min 2 år gamle Genius X 10000 ser stadig ud som ny, men gummi-knapperne på min nye iO er bliver hurtigt nussede at se på, og det er svært at gøre dem flotte igen. Det må man vist bare leve med.

Jeg så også gerne at Oral-B havde valgt et andet materiale til skærmen. Et lille stykke glas i stedet for følsomt billigt plastik, havde ikke været urealistisk ift. prisen man betaler for produktet, og ville give produktet en mere premium følelse, og mere modstandsdygtig overfor små riser – jeg frygter hvordan skærmen ser ud om et par år..

Update: Jeg har været i dialog med flere på Twitter, som nævner at de allerede nu oplever små ridser i deres skærm, efter alm. brug. Sigh!

“Nussede” knapper af gummi er svære at holde flotte.

Nå, nok om de positive- og negative ting 🙂 Lad os snakke lidt software… 👨🏻‍💻

Rengøringsprogrammer

Du kan nemt skifte imellem de 7 forskellige programmer ved hjælp af Funktionsknappen. Skærmen viser hvilket program du har valgt. iO 9-serien har i alt 7 rengøringsmetoder. De er:

 • Daglig rengøring – Standardtilstand til daglig rengøring
 • Sensitive – Blid, men alligevel grundig rengøring af følsomme områder
 • Gum Care – Blid massage af tandkødet
 • Whiten – Polering til lejlighedsvis eller daglig brug
 • Intense – For en ekstraordinær ren følelse (betjenes med højere hastighed)
 • Super Sensitive – Super skånsom rengøring til ekstra følsomme områder
 • Tongue Clean – Tunge rengøring til lejlighedsvis eller daglig brug

Jeg har taget et billede af de 7 programmer her – du kan trykke for at se dem i stor:

Du skal huske din smartphone…

Oral-B har lavet en fin app der fungerer sammen med iO. Men jeg må også indrømme at jeg har glemt min telefon nogle gange, og når man står med tandbørsten i hånden, gider man ikke begynde at lede efter sin telefon, og så ender man med at bruge den unguided, som Oral-B kalder det.

Når man bruger tandbørsten unguided, har man ingen data om hvor godt du har børstet dine tænder. Næste gang tandbørsten er i forbindelse med telefonen overføres unguided sessions, som indeholder tid samt hvor mange sekunder samlet jeg har trykket for hårdt – men jeg kan ikke se hvor har jeg børstet eller hvor godt jeg har børstet.

Som i kan se her, har jeg haft et nogle gange, hvor jeg har børstet uden min telefon, heldigvis gemmer tandbørsten sessions, og sender til telefonen næste gang der er forbindelse:

Bluetooth der virker! 🏅

Der er nogle ting som væsentlige for at en sådan app virker godt, og det er bl.a. at forbindelsen mellem telefonen og tandbørsten kører smertefrit. Jeg kan med glæde rapporterer at det kører fuldstændig gnidningsfrit. Jeg har kun positive ting at sige her. Samme sekund jeg tænder min tandbørste, er den forbundet – ingen ventetid og ingen udfald. Godt gået Oral-B. Det kunne andre lære noget af!

Tracking af børstehoved 📅

Det her elsker jeg. Før i tiden brugte jeg min kalender, til at huske mig på hvornår jeg skulle skifte børstehoved. Den del klarer Oral-B app’en for mig nu. Den logger hvor meget jeg har brugt mit børstehoved, og sætter en dato for hvornår hovedet skal udskiftes med et nyt. Oral-B anbefaler at udskifte hver 3. måned. Det er alle de små detaljer som denne, der giver værdi.

Apple Health ❤️

Apple har lavet en app som hedder Health, og hvis du ikke kender den, er det en slags database over alle dine helbredsoplysninger. Her kan alle apps (der understøtter det) sende data ind, og du har som bruger en samlet adgang til alle dine vitale helbredsdata fra motion til søvn og fra vægt til kalorie-indtag – og nu også tandhygiejne.

Det starter med at du aktiverer Brushing Data Sync under “More” i app’en, og så synkroniserer dine data automatisk ind i Health app’en:

Medaljer og status 🥇

Efter hver børstning får du en opsummering der giver dig en score fra 0 til 100. Og klarer du dig godt, kan du løbende vinde medaljer. Du har også mulighed for efter hver børtning at tilføje om du har brugt tandtråd, renset runget eller skyllet munden. Dette logges også, og det er muligt inde i app’en at lave nogle flotte statistikker på alle disse tiltag.

Det er også muligt at hente statistikker frem for alle de ting som tandbørsten logger, her er et par eksempler:

Indstillinger af tandbørste

Det er muligt at ændre lidt på tandbørsten vha. indstillinger via app’en. Du kan bl.a. ændre farven samt rækkefølgen af programmer – du kan også slå enkelte programmer fra, hvis du ikke ønsker dem.

Skærmbilleder:

Farveændringer:

Adgang til data

Der er ingen adgang til data, hvertfald ikke en officiel adgang. Det betyder også at der ikke er en mulig integration med Home Assistant. I takt med at hele familiens børster bliver udskiftet med iO, ville jeg gerne have integration af data i Home Assistant, primært så jeg kan følge med i at børnene børster deres tænder godt nok. Det må blive et weekend projekt en dag i fremtiden, at få bygget noget, der kan hive data ud 🙂

Afslutning

Alt i alt er jeg super glad for min nye Oral-B iO Series 9 – det er en væsentlig opgradering fra tidligere og vigtigst af alt; jeg føler det nye magnetiske drevsystem med en brushless motor og de nye redesignede børstehoveder giver både en glattere og blødere rengøringsoplevelse. Og det er trods alt det, som er tandbørsten vigtigste funktion!

Udover renere tænder er det værd at nævne det nye genopladelige lithium-ion-batteri og den nye magnetiske oplader, som giver længere batterilevetid og hurtigere opladning.

Er det 2000+ kr. værd? Det syntes jeg!
Kan den hjælpe mig med at holde mine tænder mere rene end min tidligere Genius X? – det føles bestemt sådan! Og så kan de 2000 kr. hurtigt være tjent hjem igen – tandlægebesøg er ikke billige 😜

Fra 0 til tandfe får den nye Oral-B en god solid 4.5’er. Jeg har valgt at trække 0.5 point fra den maks mulige score på 5, da der trods alt stadig er lidt plads til forbedringer. ⚡


Tusinde tak fordi du læser med 🫶🏻 Det betyder rigtig meget!

Hvis du har spørgsmål eller andet til dette indlæg, kan du følge mig på Instagram og skrive en DM.
Jeg håber også du vil følge med på en eller flere af mine YouTube-kanaler der handler om tech, programmering og mine vlogs.

girafpingvin logo med rubiks cube

Med venlige hilsner og på snartligt gensyn 😜
Daniel Bahl aka. girafpingvin